許龍杰醫生講信耶穌與返教會

精神科醫生 許龍杰 最近喺FB寫咗好多關於基督徒嘅post,引起幾多迴響。佢話自己幼稚園、小學、中學讀基督教學校、中學信主、大學洗禮,返過團契崇拜夏令會佈道會,做過司琴同團契職員,但而家連教會都唔返,卻依然堅信耶穌同埋《聖經》,至於做到幾多,就「做到幾多就幾多」,希望輕鬆一點面對這個荒謬的世界,所以選擇認真地是旦,呢個就叫「是旦主義」。

對於返教會呢回事,許龍杰形容係「由淺入深、由易到難、先甜後苦」的過程。初期首先感受到基督徒嘅愛同關心,比你好warm的親切感,而人總有愛的需要,香港大部份人一生中點都會踏入過教會門口一兩次,如果心情差或者同屋企人關係唔好,教會一家親的溫暖感好難唔令人融化,「融融下就融咗入去」。

然後好快你就會接受到好多基督教的道理,但許龍杰話當中更多係「教會中約定俗成的行為守則」,未必係一套成文法律,但就係人際關係的網絡之中,不停地影響你。在其中的人接收到的愛越多,所受到的影響就越大。許龍杰形容,呢個係一種peer pressure。

許龍杰舉例,好似拍拖咁平常嘅事,在教會裡面就成了天大的事:初初開始就以結果為目標、同未信者拍拖變屬靈爭戰等,當中的道德壓力有人會抗拒,但更多人會內化同接受,再將壓力不自覺地傳畀教會入面其他人,最後抖不過氣來,但又離不開個social support network。返返吓唔返的人初期會有罪疚感,但識返多啲出面的朋友,慢慢淡咗就無事。

佢強調「是旦」唔代表對信仰唔認真,亦唔代表降低上帝的道德標準,而係承認人是受造之物,都有人性的軟弱,「我們是人,不是神」,達不到完美的要求,就接受自己的軟弱和限制,盡量在能力範圍內做好自己,做不到的就放下jump over。

「諗返你當初信耶穌、返教會的初心。你係信耶穌,唔係信教會。」許龍杰覺得教會好多人以為自己好屬靈,內心充滿屬靈的優越感,對自己好harsh,對別人也非常嚴格,非常完美主義。

「他們喜歡口裡一大堆自謙之辭,講到自己幾咁不足幾咁軟弱,然後包裝說話當中一條教訓你的骨。」佢叫大家唔駛理佢哋,形容佢哋只係一班「宗教魔人」:「上帝如果咁mean,一早派洪水消滅你,唔會咁得閒落來釘十字架,更加唔會吸引你相信佢。」只要做好自己就夠:「你已經好吃力做人,做得好好,這些努力,上帝都看見的,只是那班宗教魔人看不見。」

一連5日出咗10個post,許龍杰今日就話對於「是旦信徒」的文章,佢很想再寫又很不想寫,因為教會問題根深柢固,盤根錯節,不想介入這淌渾水。「之所以寫這幾篇,只是因為一開始呻了一句『信耶穌很累』。再寫下去豈不更累。放過我吧。」

許龍杰後來係報道下留言要求刪post,話覺得報道令佢壓力更大、更累,其實佢只想安安靜靜信耶穌。佢話自己原意係覺得教會太多道德壓力,每一個信徒有每一個信徒的個人問題,家家有本難唸的經,應該多D包容,比多D空間人。

文:LH

(21/1 1pm補充末段內容)

Previous
Previous

木工 x 靈修

Next
Next

90後情侶用木工抗衡只追求效益的文化