無辜義人被殺,上帝去咗邊?

無辜義人被濫殺時,上帝喺邊?點解唔出手?《聖經》入面咁樣問過嘅,大有人在。所以耶穌提及「由亞伯的血,直至被殺在祭壇與聖所之間的先知撒迦利亞的血」,根據《創世記》,亞伯的血在地底哀訴,要求上帝伸冤,而根據《啟示錄》,「為神的道作見證而被殺的靈魂在祭壇下哀哭」,質問上帝為何遲遲不審判地上的人。睇住耶穌被殺的門徒,心裡應該都有呢個問題吧,只係問完之後,大家仍然咩都唔做,唔知做啲咩,或者做唔到啲咩。

▍ 耶穌之死:你個仔就死喇,上帝你仲唔出手?

本來期望跟老師復興(光復)以色列國的一眾耶穌門徒,發現「自己人」入面有個「反骨仔」,一夜之間老師被捕,隨即被判死刑,想必六神無主。就連當初揚言「老師你去死,我跟你去死!」的彼得,也只敢流連在審判所、刑場附近遠望。當有人問「你係咪識得耶穌?」,他也矢口否認,害怕踩到宗教領袖的「紅線」而被牽連。

福音書記載,耶穌死前問過上帝「為何離棄我」,可能當時門徒也這樣想,如果上帝重視耶穌,為何睜眼「睇住佢死」,不派天使救他下來?

但耶穌沒有質問「點解你唔審判逼害我嗰班人?」反而請求上帝「饒恕佢地,因為佢地唔知自己做緊乜。」耶穌的血,不是控訴,甚至不是要求伸冤。

▍ 殺嬰事件:啲細路死晒喇,上帝你喺邊呀?

耶穌出世時被稱「猶太人的王」,令當時執掌政權的希律王害怕權力被動搖,下令將城內所有兩歲以下的孩童殺盡,「殺錯99個,好過放生1個。」馬利亞同約瑟醒目,聽天使報料,保住耶穌無事,但好多唔知咩事就失去子女的家庭,就哀鴻遍野。「拉結在哭她的兒女,她不肯受安慰,因為他們都不在了。」(馬太福音2:18)

「點解要我地嘅仔女為你死呀?」即使一眾母親知道仔女「為何」被殺,可能仍會咁樣問。還是嬰孩的耶穌,沒能力回應。多年後,他用走上十架的路來回應。

▍ 以斯帖記中的猶太人:我地成個民族畀人清洗喇,上帝你可唔可以出句聲?

據說《以斯帖記》源自歷史事件,猶太人亡國之後,活在波斯統治下,波斯宰相哈曼唔順氣有班以色列人阻頭阻勢,諗住利用佢地嘅宗教做藉口,話佢地「不肯聽從王的命令跪拜自己」,乘機殺晒所有猶太人。如果唔係皇后以斯帖挺身而出,篤爆宰相陰謀,猶太族群就玩完了。

上帝在《以斯帖記》完全沒有出現。我們可以說,上帝祂透過以斯帖拯救以色列人,又可以說,是以斯帖憑自己在朝廷的位置,在權鬥中勝過波斯宰相一籌。

▍ 合理的質問:正義何時得伸張?

身陷苦難,質問上帝「冤屈幾時平反,失去的何時光復」,合情合理。但是看似沉默的上帝,似乎總有祂回應事態的方式,是出乎世人想像的。

文:JC

Previous
Previous

這樣「寬恕」可以嗎?

Next
Next

夏志誠主教六月四日禱文